Intrebari inainte sa alegi un TV pentru fotbal

5 întrebări înainte să cumperi un televizor pentru a urmări meciuri de fotbal

Ultima actualizare: iunie 23, 2020

Situația actuală în care nu știm când și în ce condiții vom putea să ajungem din nou pe stadioane, face din alegerea unui televizor potrivit cea mai bună variantă pentru pasionații de fotbal și sport. De aceea am pregătit acest articol cu 5 întrebări pe care să ți le pui înainte să cumperi un televizor nou pentru meciuri de fotbal.

Acum că fotbalul și alte competiții reîncep după hiatul forțat de Covid-19, avem o sumedenie de motive să stăm în preajma ecranelor. Premier League, La Liga, Champions League sau alte competiții sportive precum Formula 1 și Turul Franței revin la TV în această vară.

Dar poate fi greu să departajezi toate aceste evenimente și să le oferi fiecăruia partea cuvenită a leului. De aceea, televizorul ales nu trebuie să fie unul de 2 lei.

Dacă ești în căutarea unui televizor pentru a urmări meciuri de fotbal (și nu numai), iată o listă de întrebări pentru a începe cu bine căutarea bijuteriei de pixeli mult dorite…

1. Trebuie să merg pe ecran mare?

Absolut – mergi cât de mult posibil pe varianta unui televizor cu o diagonală mai mare (de la 129cm în sus), deoarece o diagonală mare oferă un unghi de vizualizare mai larg. Astfel, chiar și prietenii care nu mai au loc pe canapea vor putea vedea golurile înscrise de Messi.

Când urmărești meciuri de fotbal la televizor, apar adesea momente cu spații mari pe teren, cu mai mulți jucători pe ecran simultan. În acest caz, alegerea unui televizor cu diagonală mare oferă toate detaliile – de la firele de iarbă de pe Old Trafford tăiate la perfecție, până la numele jucătorului de pe spatele tricourilor.

Totuși, nu te hazarda să iei cel mai mare televizor pur și simplu. Nu doar că te va pune prietena sau soția să-l dai retur, dar trebuie să iei în considerare dimensiunea camerei și cât de departe vei sta de televizor – nu cumpăra un televizor prea mare pentru spațiul în care se află. Ochii și creierul îți vor fi recunoscători.

Când merită un 8k

Dacă dorești cu adevărat să umpli toată sufrageria cu un televizor (vorbim aici de diagonale de 175cm+, mai mari decât mulți fotbaliști români), atunci alegerea inteligentă ar fi un Smart TV cu tehnologia 8k.

Da, 4k e deja norma în ziua de azi. Pentru a gusta viitorul începând de azi, televizoarele 8k nu sunt de lepădat. Iar pentru dimensiuni mari, acestea sunt cea mai bună alegere pentru un televizor nou.  Nu de alta, dar atunci când vorbim despre diagonale de 175-200cm, chiar și o rezoluție 4k nu prea mai face față, iar calitatea imaginii scade. Dar, având de 4 ori mai mulți pixeli, televizoarele 8k pot gestiona cu brio ecranele mai mari. Tocmai bine pentru o vizionare perfectă a unui meci de fotbal. Aproape ca la stadion!

Nu uita măsurătoarea!

Așa cum spuneam mai sus, trebuie să iei în considerare dimensiunea camerei și distanța între canapea/locul unde urmărești evenimentele sportive și amplasarea televizorului. Nu recomand un televizor prea mare pentru locul unde stai.

Acest ghid te poate ajuta:

Ghid diagonala potrivita pentru televizorul tau
Ce diagonală este recomandată în funcție de distanța ta față de ecranul TV

2. Este necesar un televizor cu HDR pentru meciuri de fotbal?

Înainte de a lua o decizie în această privință, hai să vedem ce plusuri aduce tehnologia HDR față de un televizor normal.

Ce este HDR?

HDR vine din engleză, High Dynamic Range. Dacă tehnologia 8k este încă la început, putem spune că televizoarele cu HDR sunt deja destul de răspândite. Astfel, prin HDR se obține o gamă mai largă de culori, imagini mai luminoase și un contrast mult, dar mult mai precis pentru imagini care îți dau senzația de realitate.

Astfel, ai senzația că Mbappé aleargă prin sufragerie, chiar prin fața ta. Degeaba, tot nu-l vei putea opri…

Televizoarele 4k UHD au capacitatea de upscale a conținutului obișnuit. Acest lucru este realizat printr-o procesare ultra rapidă.

De reținut: cu cât procesorul este mai rapid, cu atât imaginea scalată va fi mai bună!

Televizor Samsung Q90
Samsung Q90 – imagine preluată de pe site-ul oficial Samsung

Dacă dorești un televizor fără rival în gradientele de culori care să-ți ofere o experiență captivantă, îți recomand gama Samsung Q90. Cea mai comună diagonală pentru sufrageriile de apartament ar fi cea de 138cm (55 inch). Acest televizor Samsung folosește ultimele tehnologii. Nu doar că vei avea impresia că ești pe terenul de fotbal, dar imaginile filmelor vor fi exact cum regizorii le-au gândit.

QLED, deja mult faimoasa tehnologie Samsung, oferă 100% volum de culoare, deci verdele terenului de fotbal va părea mai realist decât niciodată. Bine, mai puțin gazonul Stadionului Național…

Numai spun că HDR2000 îți oferă posibilitatea să vezi orice detaliu, pornind din străfundul întunericului și ajungând până la cele mai luminoase imagini.

3. Cum pot urmări cele mai recente conținuturi 4k?

Am o veste bună. Fie că locuiești în România sau alte țări din Europa, există deja mulți furnizori de cablu care oferă meciuri de fotbal și evenimente sportive în format 4k. În România este vorba de Digi, serviciul de internet și televiziune care oferă meciuri în format 4k.


Știai că poți urmări meciuri de fotbal pe DigiTv oriunde te-ai afla? Iată cum o poți face.


Dacă nu te limitezi la fotbal și vrei să vezi filmele și seriale preferate în format 4k, soluțiile obișnuite sunt abonamentele la Netflix și HBO. Dar, dacă ai Apple TV 4k, poți să ai acces la o gamă și mai largă de conținut. Inserezi direct in televizor și te bucuri imediat de conținutul tău preferat.

4. Oare contează tehnologia de procesare a imaginii?

Răspunsul categoric este Da. Așa numita rata de împrospătare a imaginii (refresh rate) contează foarte mult atunci când cumpărăm un televizor pentru a urmări meciuri de fotbal și alte evenimente sportive. Nu de alta, dar avem de-a face cu o mulțime de acțiuni rapide cu care televizorul trebuie să țină pasul. Nu cred că dorești să vezi cum Mbappé lasă o dâră pe TV-ul tău când bagă un sprint.

Ratele de împrospătare ridicate vor permite mișcări foarte line, îmbunătățind considerabil realismul imaginilor. Astfel, jucătorii de fotbal vor da impresia că se mișcă pe ecranul televizorului la fel ca în realitate. Vei beneficia de o experiență autentică, iar momentele tensionate precum loviturile de departajare dintr-o semifinală de Champions League te vor face să-ți rozi toate unghiile.

Meci de fotbal televizor HDR

Trebuie să reții că rata de împrospătare a imaginii e măsurată in hertz (Hz) – cu cât acest număr este mai mare, cu atât imaginea se va împrospăta de mai multe ori pe secundă.

De exemplu, la 100 Hz, pixelii ecranului se sting și se aprind de 100 de ori pe secundă.

Din acest punct de vedere, televizorul Sony AG9 este excelent. Procesorul supersonic X1 Ultimate sigur te va da pe spate. Pe lângă rata de împrospătare, acest procesor ajută considerabil la contrast, astfel că vei beneficia atât de mișcări foarte line cât și de culori aproape de perfecțiune. Deci vorbim de un televizor bun atât la meciuri și evenimente sportive cât și pentru a urmări filmele preferate.

Mai mult, tehnologia de sunet Acoustic Surface Audio integrează difuzoare direct în ecran, astfel că sunetul urmărește acțiunea desfășurată pe ecran. Nu-i așa că un meci de fotbal în fața TV-ului devine și mai realist?

Te-am convins? Vezi cât costă un Televizor OLED Sony BRAVIA AG9 Ultra HD 4k – potrivit pentru meciuri de fotbal și filme

5. Am nevoie de boost pentru sunetul TV-ului?

Televizoarele moderne și implicit Smart TV-urile sunt foarte subțiri. De aceea nu prea e loc pentru difuzoare puternice. Dar nu-i bai, există soluții pentru a crea o atmosferă de mare meci, încă de la intonarea imnului României.

Soluția pentru o acustică de zile mari o reprezintă boxele de tip soundbar. Ele reprezintă cel mai rapid și estetic mod pentru a aduce atmosfera de stadion în sufrageria ta.

Soundbar pentru televizorul tau
Imagine preluată de pe Aliexpress

Un soundbar apare cel mai adesea ca o bucată lungă în care sunt integrate mai multe difuzoare și un woofer pentru bass. Soundbar-ul poate fi amplasat cu ușurință sub TV sau direct în fața suportului de TV. Nu doar că este foarte ușor de amplasat, dar sunetul este incredibil.

Astfel, vei avea senzația că ești în mijlocul acțiunii, auzi strigătele suporterilor și lovirile mingii într-un mod cu adevărat stereo. E ca și cum ai ajunge la stadion, în tribuna preferată.