Primii pasi din povestea crearii Cupei Campionilor Europeni (Champions League)

Gabriel Hanot, primii pasi in crearea Cupei Campionilor Europeni

Ultima actualizare: aprilie 30, 2020

Ce faceau europenii inainte de aparitia Cupei Campionilor Europeni (Champions League)

Noua luni au fost suficiente de la redactarea articolului emblematic semnat de Gabriel Hanot, liderul rubricii fotbal a ziarului L’Équipe, pana la primul meci al Cupei Campionilor Europeni (Champions League) disputat pe 4 septembrie 1955 la Lisabona.

In urmatoarea serie de articole va voi reintroduce in atmosfera anilor 1950, incepand de la perioada premergatoare infiintarii Cupei Campionilor Europeni si culminand cu primul ei meci de fotbal:

Partizan vs Sporting

Ce se intampla in iarna fotbalistica 1954-1955

In jur de 6 redactori se ocupau de rubrica fotbal a ziarului L’Équipe. Printre acestia, ii amintim pe Max Urbini, Jean-Philippe Réthacker impreuna cu seful rubricii de fotbal, Jacques de Ryswick. Dar doua alte nume trebuie neaparat retinute:

  • Gabriel Hanot, liderul incontestabil al rubricii fotbal, jurnalist de teren, nimeni altul decat cel care a propus pentru prima data crearea Cupei Campionilor Europeni,
  • Jacques Ferran, tanar reporter L’Équipe, discipolul lui Gabriel Hanot si creatorul primul regulament al Cupei Campionilor Europeni
Sediul redactiei L'Equipe
Sediul redactiei L’Équipe

Astfel, suntem la inceputul iernii 1954-1955. Problema ziarului L’Équipe si a altor publicatii fotbaliste este umplerea spatiului in timpul saptamanii.

Daca paginile zilelor de luni si marti pot fi usor umplute cu meciurile de peste weekend, iar ziua de vineri este o prefata a etapei urmatoare, zilele de miercuri si joi incearca mult creativitatea reporterilor. Nu era deloc neobisnuit ca evenimente precum Cupa Mondiala din vara 1954 sa fie reciclate in rubricile mijlocului de saptamana.

Dar publicatiile nu sunt singurele care sufera de pe urma acestui vid fotbalistic. Principalele cluburi europene sunt afectate pentru ca resursele lor provin in mare parte din competitiile nationale.

In aceasta perioada de iarna, devenise un obicei pentru echipele din Estul Europei sa parcurga Europa de Vest in cautarea caldurii si a veniturilor. In urma unui astfel de turneu a devenit cunoscuta Dinamo Moscova.

Cluburile europene din Est participa la turnee de fotbal in Vestul Europei

Datorita iscusintei unor matchmakeri precum Julius Ukrainczik, diverse echipe maghiare, cehoslovace si iugoslave participau la turnee organizate in Mare Britanie, Italia sau Franta.

Era o ocazie perfecta pentru jurnalistii publicatiilor sportive sa se familiarizeze cu fotbalul Est European.

De un astfel de moment profita si Gabriel Hanot care decide sa mearga in Anglia, intre 13 si 20 decembrie 1954, pentru a asista la meciurile jucate de Wolverhampton si Chelsea impotriva a doua echipe maghiare emblematice: Honved si Voros Lobogo.

In prima zi, luni 13 decembrie 1954, in fata a 55.000 de, Wolves obtine victoria (3-2) impotriva lui Honved. De mentionat ca legendarii Puskas, Boszik si Kocsis jucau la echipa maghiara.

Afisul oficial al meciului Wolverhamption 3 vs 2 Honved 13 decembrie 1954
Afisul meciului
Wolverhamption 3 vs 2 Honved

Avand in vedere ca Wolves castigasera cu putin timp in urma cu 4-0 impotriva lui Spartak Moscova, redactorul Daily Mail nu s-a sfiit sa afirme „Hail, Wolves Champions of the world now” (trad. „Glorie Wolves, Campionii lumii ai cluburilor de fotbal”)

Reactia lui Gabriel Hanot: Nu, Wolverhampton inca nu este Campioana mondiala a cluburilor de fotbal

A doua zi, Gabriel Hanot suna redactia L’Équipe pentru a descrie meciul. In stilul caracteristic, reporterul francez descrie cum au reusit sa revina englezii dupa ce maghiarii aveau un avantaj de doua goluri:

“Praticau un joc de angajament si sanatos, cu capul sus si pieptul inainte, perpendicular pe axul portii. Acesta reprezenta si, cred ca va prezenta din nou, calitatea esentiala si originala a fotbalului insular.”

Extras din articolul lui Hanot din ziarul L'Équipe
Extras din articolul lui Gabriel Hanot care propune pentru prima data ideea unei Cupe a Campionilor Europeni

Pentru a-i aduce pe englezi cu picioarele pe pamant, Hanot continua :

“Cu toate acestea, drumul este lung pana cand cineva poate spune, asa cum Daily Mail a facut-o, ca Wolverhampton sunt campionii lumii. Sa nu uitam ca Wolverhampton a castigat acasa impotriva lui Spartak (4-0) si Honved (3-2), fix in apogeul sezonului (21 de meciuri jucate din 42); nu au jucat inca niciun meci in deplasare nici pe teren neutru.”

Prin articolul lui Hanot, L’Équipe lanseaza ideea unei Cupe a Campionilor Europeni

Terminand rezumatul meciului Wolves vs Honved, Gabriel Hanot concluzioneaza:

“Ideea unui Campionat Mondial, sau cel putin European al cluburilor, mai extins, mai expresiv, mai putin episodic decat drumul Europei Centrale si mai original decat un Campionat European al echipelor nationale, merita sa fie lansata. Noi ne vom hazarda sa incercam”.

Tot ce era de spus, a fost scris de catre Hanot in acest articol aparut in L’Équipe pe data de 15 decembrie 1954. Reporterul francez poate ca nu realiza, dar in cateva cuvinte transmise prin telefon, din camera lui de hotel din Londra, a conceput ceea ce numesc cel mai important eveniment fotbalistic al lumii: Cupa Campionilor Europeni, cunoscuta astazi sub denumirea de Champions League.


Va urma…

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *