Cand toata lumea te acuza…

Ultima actualizare: decembrie 9, 2020

Evenimentul nefericit

Aseara a avut loc meciul dintre PSG si Basaksehir, ultimul din faza grupelor a editiei 2020-2021 a Champions League.

Suntem in minutul 13. In urma unui fault efectuat de Kimpembe asupra lui Gulbrandsen, toata banca celor de la Basaksehir protesteaza vehement, in timp ce doi jucatori turci luasera deja cartonase galbele cateva minute mai devreme.

Alertat de catre colegii sai de fluier, Ovidiu Hategan, centralul roman delegat in aceasta seara, se duce spre tusa pentru a sanctiona pe unul din membrii stafului turc. Oficialul il intreaba pe Sebastian Coltescu, al patrulea arbitru, pe cine trebuie sa sanctioneze. Coltescu raspunde: “ala negru”.

De aici, incepe haosul, Webo este trimis afara in acelasi timp si repeta vizibil iritat “Why did you say negro” (De ce ai spus negro).

Urmarea o stim cu totii, jucatorii se retrag, iar toata presa oficiala, quality, oamenii de bine, specialistii populari si altii dau cu Coltescu de pamant pentru o expresie care, in opinia noastra, nu are deloc conotatii rasiste in limba romana.

Empatie pentru Sebastian Coltescu

In contextul de azi, un cuvant spus cand nu trebuie sau neinteles de alta cultura poate duce la dezastru. Oprobiul public va cere eliminarea lui Sebastian Coltescu din arbitraj, asa cum taranii strigau capul lui Coltescu, asa cum taranii din nuvela lui Costache Negruzzi strigau din rasputeri Capul lui Motoc vrem!

Admit ca Sebastian Coltescu a facut o gafa dintr-o stangace repezeala. Dar oare cati dintre noi nu am spus cuvinte gresite, din neatentie sau care vroiau sa exprime altceva? Meritam pentru aceasta sa fim blamati si trimisi la gunoi?

Personal, consider ca aribtrul roman nu merita toate acuzatiile, vorbele de ocara, injuraturile si potentiala lovitura de gratie, adica eliminarea din arbitraj, specifica cancel culture.

Asadar, in aceste zile grele pentru acest om, pentru ca da, Sebastian este si el un om, cu sentimente, trairi, emotii, ofer toate gandurile mele de empatie si de incurajare pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile din viata si cariera sa.

Inchei cu un citat care mi se pare foarte potrivit acestui context cand toti acuza, fara sa se uite mai intai la ei.

Fiindca ei nu incetau sa-L intrebe, El S-a ridicat in sus si le-a zis: “Cine dintre voi este fara pacat sa arunce cel dintai cu piatra in ea.”

Ioan VIII, 7

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *