Ultima actualizare: octombrie 6, 2023

Louis van Gaal: olandezul cu picioarele pe pamant pentru finala Champions League 1995

In timp ce cu un an in urma, in 1994, Johan Cruyff era prea increzator in sansele “echipei de vis” pentru castigarea Champions League, Louis van Gaal are un discurs echilibrat si este constient ca Ajax porneste cu sansa a doua.

Fara dubii, antrenorul olandez cunoaste puntele forte ale lui Ajax, nu se indoieste de calitatea jucatorilor si stie ca olandezii sunt capabili de joc foarte bun.

Cu toate acestea, inainte de a se urca la bordul avionului cartre a 40-a finala Champions League, Louis van Gaal afirma:

“Fata de noi, Milan este mai obisnuita cu finalele. Nu conteaza ca au mai multa presiune: le place asa. Trec peste…”

Pe de alta parte, anrenorul milanezilor, Fabio Capello, nu se sfieste: “Olandezii nu cunosc adevaratul Milan. Cel pe care l-au invins toamna trecuta nu mai exista. Pe de alta parte, jucatorii mei sunt foarte experimentati. Sunt marinari seniori care stiu ce sa faca.”

In orice caz, pe parcursul editiei Champions League 1994/1995, Milan a trecut cu bine peste punctele de penalizare dupa incidentele din timpul meciului cu Austria Salzburg (3-0) si de suspendarea stadionului pentru doua meciuri de grupa.

Nici macar Benfica in sferturi si PSG in semifinale nu au putut sa-i incurce pe Milan din drumul lor catre finala Champions League din 1995.

Cappello are de ce sa-i fie teama de Ajax

Cu toate acestea, doua lucruri il deranjeaza pe Capello: pe de o parte, absenta omului meciului de anul trecut, Dejan Savicevic, si pe de alta parte, calitatile adversarului: “Nu gasesc nicio slabiciune la Ajax si am impresia ca toti jucatorii buni din zilele noastre vin de acolo.”

Dar, hai sa nu ne mai lungim si sa vorbim despre meci.

Desi Ajax arata un joc superior, Louis van Gall nu este multumit dupa prima repriza din finala Champions League 1995.

Iata ce va explica dupa meci: “Le-am spus jucatorilor ca 0-0 dupa un joc slabut este semnul ca vom castiga. Am ajustat pozitionarea lui Rijkaard, retragandu-l putin, ceea ce a creat spatiu pentru Zvonimir Boban sa-l urmareasca si sa deschida spatii in cecntru. Dupa aceea, am introdus doi jucatori de 18 ani, Kanu si Kluivert. Ei au facut diferenta.”

Kluivert prezinta: Ajax cel Mare

Bucuria lui Kluivert dupa finala Champions League 1995
Bucuria tanarului Kluivert dupa ce inscrie
golul victoriei pentru Ajax in finala Champions League 1995

Intr-adevar, ultimele cinci minute i-au gasit obositi pe milanezi. In acest context, Rijkaard trimite o pasa providentiala catre Kluivert care marcheaza de pe partea stanga.

Ajax e din nou pe scena principala a fotbalului european.

Aflat inca sub soc, Capello nu-si gaseste cuvintele: “Nu meritam sa pierdem”.

Dar Cruyff, care urmarea meciul din tribuna oficiala a stadionului Ernst-Happel-Stadion din Viena, nu se sfieste sa-si exprime bucuria presarata cu o doza de razbunare fata de finala pierduta anul trecut: “Uite asa ar trebui sa se joace fotbalul.”

In final, francezul milanez, Marcel Dessailly admite: “Sunt puternici, tineri si rapizi. Au tot viitorul in fata”.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *