Ultima actualizare: octombrie 6, 2023

In editia 2003-2004 a Champions League, nicio echipa nu va fi gasit o solutie pentru a opri drumul glorios al echipei lui José Mourinho: FC Porto. Cu tot parcursul formidabil, nici macar Monaco nu reuseste sa faca fata portughezilor, pierzand finala fara drept de apel, cu scorul de 0-3.

Nu este cel mai rasunator nume care castiga finala Champions League din 26 mai 2004, jucata la Gelsenkirchen. Dar, castigatoare a Cupei UEFA cu un an in urma, nimeni nu poate contesta victoria lui FC Porto.

Intr-un fel, putem spune ca ultimul act dintre Porto si Monaco este rodul noului format din Champions League: eliminarea fazei a doua a grupelor si revenirea la optimile de finala. Aflata sub presiunea televiziunilor, UEFA aduce un suflu nou unei competitii care pierdea din audienta si care, printr-un calendar incarcat, favoriza mai ales cluburile foarte bogate, cu un lot mare de jucatori.

Drumul spre finala Champions League 2004: Monaco umileste pe Deportivo La Coruña

Inainte de victoria lusitanilor, tin minte ca Monaco fusese prima echipa care mi-a starnit admiratia. Pe data de 5 noiembrie 2003, monegascii intalnesc pe stadionul Louis II pe Deportivo La Coruña. Dupa 30 de minute de joc, Monaco are 4-0!

Defensiva lui Deportivo este ruinata atunci cand Diego Tristan (min 39) si Lionel Scaloni (min 43) reduc din diferenta.

Dar, Daodo Prso schimba rapid tabela de marcaj (5-2, min 45). La pauza, antrenorul spaniolilor, Javier Irureta, schimba portarul…cred ca e singura data intr-un meci la acest nivel in care am vazut un portar schimbat din alte motive decat cele de accidentare. Inlocuirea este in zadar.

Monaco isi continua sarabanda si va fi terminat cu scorul istoric de 8-3! Abia dupa 17 ani voi mai vedea un meci din Champions League cu asa multe goluri (stiti despre ce vorbesc, umilinta recenta a Barcelonei de catre Bayern…)

Vezi si:

Toate finalele Champions League

Omul din spatele succesului lui FC Porto – José Mourinho

Contrar celor de la Monaco, care au avut meciuri grele si de senzatie, eliminand Madridul lui Zidane si Chelsea-ul lui Makelele, FC Porto nu sterge totul in calea sa. In schimb, antrenorul Jose Mourinho exploateaza toate punctele slabe ale adversarilor.

Dupa finala, Mourinho explica momentul care intoarce soarta jocului: “Iesirea lui Ludovic Giuly a schimbat fizionomia meciului.” Lusitanul face referinta la minutul 24, atunci cand internationalul francez se accidenteaza la inghinali si nu poate continua partida. Astfel, portughezii scapa de o grija: viteza de contraatac a fracezului.


Mourinho sarbatorind victoria in finala Champions League 2004
Mourinho savureaza victoria din finala Champions League 2004

Astfel, portughezii pot urca in teren si trimit 3 suturi pe poarta… si marcheaza 3 goluri. Afacerea pare incheiata inca de la primul gol al lui Carlos Alberto (min 39). O echipa sudata si compacta, Porto-ul lui Mourinho pierde rareori dupa ce intra in avantaj. Deco (min 71) si Alenitchev (min 75) incheie definitiv socotelile.

Soarta este de partea portughezilor de la FC Porto. Intre timp, José Mourinho o poate cauta pe a sa in alta parte, la Chelsea.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *