Ultima actualizare: octombrie 6, 2023

In 2002, Real Madrid isi sarbatoreste centenarul. Dar, pentru moment, nu are nimic de oferit. Madrilenii nu castiga nici La Liga, nici Copa del Rey. Dar, le ramane o treia sansa: Champions League.

De cand a venit la conducerea clublui, in vara lui 2000, presedintele Florentino Pérez nu a castigat decat un singur campionat, in 2001. Performantele palesc in fata investitiilor considerabile: 61 de milioane pentru transferul lui Luis Figo, 73 de milioane pentru Zinedine Zidane…

Suntem inca departe de performantele promise galacticilor. Dar, drumul lor din editia 2001-2002 a Champions League va fi fost fara ocolisuri.

Daca nume precum Roma, Porto, Arsenal, Nantes sau Juventus dispar dupa a doua faza a grupelor, madrilenii reusesc sa termine primii in ambele faze, pierzand un singur meci din 12, 0-2 in fata lui Lokomotiv Moscova.

Cum dupa Bayern ii elimina si pe rivalii de moarte din Barcelona (2-0, 1-1), nimeni si nimic nu ii mai pot impiedica in drumul lor spre al noulea trofeu Champions League.

Povestea finalei Champions League 2001-2002

Finala din 2002 se desfasoara in In Hampden Park, locul unde legendarii Di Stefano si Puskas castigasera cea mai frumoasa finala de Champions League jucata vreodata de madrileni (victorie 7-3 in 1960, in fata celor de la Eintracht Frankfurt). Dar, meciul de acum va fi mai putin frumos decat cel de acum 2 ani in fata Valenciei (3-0).

Meciul se va termina 2-1, scor obtinut inca de la pauza. Roberto Carlos trimite doua pase decisive: prima este o trimitere din tusa care loveste defensiva celor de la Leverkusen, iar Raul, profitand de situatie, loveste decisiv pentru deschiderea scorului inca din minutul 8. Dar, dupa numai 6 minute, nemtii egaleaza prin Lucio.

Vezi si:

Toate finalele Champions League

A doua pasa decisiva pentru madrileni survine inainte de pauza cand pasa lui Roberto Carlos este deviata spre Zinedine Zidane, demarcat in exteriorul careului. O pasa cu traiectorie oarecum ciudata, cu efect, ridicata si care ar cere un efort considerabil din partea unor jucatori obisnuiti.

Dar Zidane e facut din alt aluat.

Un gol cazut din cer – Zinedine Zidane

Dar iata, Zidane se afla la capatul pasei decisive. Cu un voleu stang perfect, Zidane trimite balonul in vinclul portii lui Hans-Jörg Butt, celebrul portar care loveste lovituri de penalty. Un gol neasteptat care lasa gura casca pana si un fan al catalanilor cum sunt eu.

Este un gol care intra direct in tabloul legendarl al echipei galacticilor lui Vicente Del Bosque. Pentru Zidane, jucator care a pierdut de doua ori finala Champions League cu Juventus, in 1997 si 1998, este o razbunare a sortii.


Superbul gol al lui Zidane din finala Champions League 2002
Zidane marcand golul legendar in timp ce Ballack asista neputincios

Finala Champions League 2002 – o echipa in al noulea cer si alta care pierde tot

Desi a doua repriza va avea momente de incercare pentru madrileni, Iker Casillas, portarul tanar de 20 de ani, intra in buturi pentru a-l inlocui pe accidentatul César (min 68). Acesta se va fi dovedit decisiv pentru apararea rezultatului.

Astfel, Real Madrid si cei aproximativ 100 de milioane fani ai sai sunt in al noulea cer dupa cucerirea trofeului cu numarul 9 a Champions League. Fernando Hierro, redevenit titular, castiga pentru a treia oara in ultimii 5 ani (1998, 2000, 2002). La fel o fac Roberto Carlos, Raul si Morientes.

In schimb, Bayer Leverkusen pierde totul: Cupa, Campionatul si finala Champions League. Din pacate pentru 4 drintre jucatorii nemti, seria de infrangeri va continua: Michael Ballack, Oliver Neuville, Bernd Schneider si Carsten Ramelow vor obtinut locul 2 in finala Cupei Mondiale pierdute in fata Braziliei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *